0
caes
La cistella està buida

Guanyem el 34è Premi Internacional Pica d’Estats

Guanyem el 34è Premi Internacional Pica d’Estats

Guanyem el 34è Premi Internacional Pica d’Estats pel projecte documental “20 anys del parc natural de l’alt Pirineu” 

El passat 17 de maig de 2024 vàrem anar a recollir el guardó del 34è Premi Internacional Pica d’Estats en la categoria de Internet pel projecte documental “20 anys del Parc Natural de l’Alt Pirineu” a la Diputació de Lleida i lliurat pel Patronat de Turisme de Lleida, Ara Lleida.

 

Foto de l'entrega del guardó

Paraules d’en Marc Obiols:

Encara amb la ressaca emocional d’haver rebut el guardó del 34è Premi Internacional Pica d’Estats en la categoria de “Internet” de la @diputaciolleida i @aralleida pel projecte documental “20 anys del Parc Natural de l’Alt Pirineu” @pnaltpirineu estrenat a Tavascan, reproduït en diferents pobles de l’entorn del Parc i difós per YouTube durant l’estiu del 2023.

Vàrem anar a recollir el guardó amb el director del Parc, en Marc Garriga, i el president del Parc, en Josep Queró, a la Diputació de Lleida.

Fer-nos conscients de la gran feina que porten fent des del Parc Natural de l’Alt Pirineu des de fa 20 anys en temes de conservació i divulgació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic. Cercant l’equilibri en el desenvolupament del territori, la seva gent i els productes d’elaboració artesanal i els seus productors.

I així hem volgut recollir aquesta essència en els 26 minuts que dura el documental.

Guanyar el premi no és sols per aquest meravellós projecte documental, sinó també per la trajectòria, aprenentatges, coneixements, els centenars de projectes i milers d’experiències en què les he vist de tots colors.

És la història d’un jove perdut com tants d’altres, però sempre amb curiositat, inquietud i una motivació incessant. Amb 18 anys vaig trobar el camí i el sentit de viure. Ara, als 32 anys, segueixo dient “Coi, que feliç sóc!”

Moltes gràcies pel reconeixement i el premi @aralleida

Em sento molt afortunat d’haver realitzat aquest projecte documental conjuntament amb el @pnaltpirineu i el seu fantàstic equip humà. Gràcies per l’oportunitat, l’acompanyament i la confiança.

Treballant sempre amb passió per la professió i amor per la terra!

Gràcies, gràcies i gràcies!

Foto de l'entrega del guardó, d'esquerra a dreta, Josep Queró, Marc Garriga, Marc Obiols i Laura Alcalde

Foto de l’entrega del guardó, d’esquerra a dreta, Josep Queró president del Parc, Marc Garriga director del Parc, Marc Obiols realitzador del documental i la presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya de la demarcació de Lleida, Laura Alcalde.

El Saló de Plens de la Diputació de Lleida va acollir el passat 17 de maig l’acte d’entrega de guardons de la 34 edició del Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa escrita, Ràdio, Televisió i Internet. El certamen, que distingeix els reportatges que millor promocionen els atractius turístics del Pirineu i la plana de Lleida, ha comptat amb una dotació de 48.000 euros, 3.000 més que en l’edició anterior, distribuïts en vuit categories a raó de 6.000 euros per a cadascun dels treballs guanyadors.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat el paper dels mitjans de comunicació per donar a conèixer el sector turístic i el patrimoni “de primer nivell” de la demarcació. En aquest sentit, ha subratllat que de la mateixa manera que el sector es reinventa, “el premi Pica d’Estats ha d’anar evolucionant amb el temps per adaptar les categories als nous formats del periodisme”.

Per aquest motiu, Talarn ha anunciat que per a la pròxima convocatòria s’han introduït canvis. En concret, s’ha creat una categoria que premiarà exclusivament la qualitat dels articles periodístics, mentre que la que està destinada al reportatge premiarà el millor conjunt de text i fotografies. Així mateix, el pòdcast i les plataformes d’streaming s’incorporen als premis de ràdio i de televisió, respectivament. El principal canvi implica la creació de la categoria “transmèdia” i que substitueix la que fins ara es dedicava als reportatges d’Internet. Permetrà premiar treballs formats per diferents publicacions en més d’un mitjà o canal, prioritzant la presència online, i es valoraran especialment els reportatges que combinin formats diferents i que tinguin una estratègia comunicativa conjunta.

Per la seva part, el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació, Juan Antonio Serrano, també ha subratllat la feina que fan els periodistes per difondre el model turístic pel qual aposta l’organisme: “sostenible, regeneratiu i que ajuda a dinamitzar l’economia local”. Serrano ha recordat que en aquesta 34 edició es van presentar “85 reportatges de gran nivell i que reflectien els atractius i el Patrimoni del Pirineu i les Terres de Lleida” i ha assenyalat que el jurat del premi, format per professionals reconeguts del món de la comunicació, “ja va poder certificar la qualitat d’aquests treballs” en la reunió que van celebrar el passat 17 de febrer per escollir els guanyadors del certamen. El vicepresident ha animat a tothom a continuar treballant per promocionar la demarcació a nivell turístic i a “continuar eixamplant el prestigi del Pica d’Estats”.

El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha incidit també en la riquesa de continguts dels treballs presentats, “que parlen dels llocs emblemàtics de la demarcació lleidatana per gaudir de les escapades i del temps d’oci però també d’altres realitats del Pirineu i de la Plana que no són estrictament turístiques com son el despoblament i els pobles abandonats o la problemàtica de la sequera”. “Es tracta d’un premi per guardonar treballs periodístics però amb una visió transversal del territori, com transversal és també el turisme”, un guardó que “es manté fidel als objectius de la seva creació i posa l’accent en tot allò que fa referència al turisme i també a la vida dels pobles, de la seva gent, de la gastronomia, dels productes de la terra, de la cultura i de les tradicions” ha afegit.   Així mateix, Morros ha explicat que aquesta edició suposa “un punt i a part en la història dels premis” i ha assenyalat el debat “enriquidor” que han mantingut el Col·legi i els membres del jurat per tal d’establir les noves categories dels premis. El 35 Premi “Pica d’Estats” comptarà amb 48.000 € de premis distribuïts en 8 categories diferents en funció del suport del projecte a raó de 6.000 € per a cadascun dels treballs guanyadors de les següents categories:

 1. Millor article periodístic en mitjans de premsa de paper i/o digital. Es valorarà la qualitat de text periodístic.
 2. Millor treball de ràdio: Programes de ràdio o pòdcast.
 3. Millor treball audiovisual: programes emesos per televisió o plataformes de streaming.
 4. Millor reportatge periodístic en mitjans de premsa de paper i/o digital. Es valorarà el reportatge en el seu conjunt, considerant tant el text periodístic com la fotografia.
 5. Millor reportatge fotogràfic: fotografies publicades en mitjans de premsa generalistes o especialitzats, en paper i/o digital.
 6. Millor treball publicat als mitjans de comunicació local: hi podran optar tots els treballs publicats en qualsevol suport als mitjans de comunicació de les Terres de Lleida.
 7. Millor treball de premsa internacional: hi podran optar tots els treballs publicats o emesos a l’estranger en qualsevol idioma i suport.
 8. Millor treball Transmèdia: es premiaran treballs conformats per diferents publicacions en més d’un mitjà o canal, prioritzant les publicacions online. Es valoraran aquells reportatges que combinin formats i llenguatges diferents i que tinguin una estratègia comunicativa conjunta amb un pes important dels social mèdia.

 

Foto de premiats
Foto de grup dels premiats.

 

 

Els guanyadors de la 34 edició del premi “Pica d’Estats”

La 34 edició del Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats”, que convoca el Patronat de Turisme de la Diputació, va rebre un total de 85 reportatges, dels quals 63 corresponien a treballs d’àmbit estatal, 9 a obres d’àmbit internacional i altres 13 a mitjans locals.

 • El guardó de Premsa escrita d’informació general ha estat per a l’article “Temporada de laberints de Ponent”, publicat per Albert González Farran al diari Ara el 17 d’agost de 2023. El text ens trasllada a una de les propostes agroturístiques més originals que trobem a la plana de Lleida, el laberint de palla de Sant Ramon o els de blat de moro de la Granja Pifarré i Castellserà. Es tracta d’una iniciativa lúdica de caràcter familiar ja força consolidada a la demarcació.
 • El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme ha recaigut en l’article “Quan els arbres tornen a casa”, de Pep Coll, publicat a la revista Descobrir Catalunya l’1 de setembre de 2023. El reportatge és un recorregut suggeridor per pobles del Pallars abandonats fa una seixantena d’anys pels veïns que hi havien viscut durant segles. L’itinerari ens porta a les restes dels poblets d’Espills, Herba-savina, l’Espluga de Cuberes, Gramenet, Besan i Santa Creu i explica el seu estat actual i algunes anècdotes.
 • El guardó de Premsa internacional ha estat per al reportatge “Au Pays de l’or jaune: Les Garrigues, dépaysement garanti au coeur de la Catalogne!”, publicat l’abril del 2023 per la periodista francesa  Geneviève Clastresal blog “La Feuille de Chou”. En el tour turístic que fa per Catalunya, l’autora incideix en dos dels principals pols turístics de la comarca de les Garrigues: l’oli i el vi, personificats en dues de les firmes emblemàtiques de la comarca: el celler Blanch i Jové i la Vinya dels Artistes, d’una banda, i l’empresa productora d’oli Olicatessen, de l’altra.
 • El guardó de Televisió se l’ha emportat el programa “Carros de Foc, la travessa dels refugis”, elaborat per Jordi Cadena i emès per 3Cat el 21 d’agost de 2023. El programa ens endinsa, a través del testimoni dels i de les guardes de refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en la història, el present i les particularitats d’una de les rutes de muntanya de recorregut circular més prestigioses i consolidades del Pirineu.
 • El guardó de Ràdio ha recaigut en el programa especial “Falles de Durro”, realitzat per Marta Romagosa dins l’espai “Catalunya al Dia” i emès el 16 de juny de 2023 per 3Cat-Catalunya Ràdio. Des de l’ermita de Sant Quirc de Durro, a la Vall de Boí, la periodista explica el desenvolupament d’aquesta festa del foc, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El programa se centra en la història d’aquesta tradició i explica els atractius del municipi, amb entrevistes a molts dels personatges implicats.
 • Quant a la categoria de millor Reportatge fotogràfic, ha estat premiat el reportatge gràfic “Pallars: el territori més salvatge”, del fotògraf Roger Rovira, publicat a Descobrir Catalunya l’1 de setembre de 2023. El treball està integrat per una sèrie d’imatges de paisatges (muntanyes, rius, salts d’aigua), pobles, esglésies, bordes i activitats turístiques (senderisme, piragüisme, astronomia, telefèric de la Vall Fosca) corresponents al Pallars, així com de la fauna i flora característica de la zona.
 • Com a millor treball d’Internet, ha estat reconegut el documental audiovisual “20 anys del Parc Natural de l’Alt Pirineu”, publicat per Marc Obiols a Youtube l’1 d’agost de 2023. L’autor ens familiaritza amb la gènesi, evolució i característiques naturals, paisatgístiques, culturals, socioeconòmiques i demogràfiques del parc a través d’entrevistes amb els seus responsables i amb empresaris de la zona.
Intervenció de Marc Obiols. Agraïments pel premi.

 

 • El guardó de Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida ha estat per al treball “El Pirineu en globus”, d’Oriol Clavera, publicat el 4 de desembre de 2022 al dominical Lectura del diari Segre. El periodista narra l’experiència única de contemplar a vista d’ocell els espectaculars paisatges del Pirineu amb l’empresa Globus Kontiki, sobrevolant rius, embasaments, pobles, estacions d’esquí, cims, boscos i prats.

 

Foto de l'entrega del guardó
Foto d’Eloi Barrera, de l’entrega del guardó.

El jurat del guardó

El Jurat del premi es va reunir el passat 17 de febrer per decidir els guanyadors de la 34 edició del guardó. La presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida, Laura Alcalde, va presidir el jurat per delegació del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. També van formar part del jurat com a vocals els/les periodistes: Francesc Canosa,  Noelia Casellas, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Francesc Guillaumet, Anna Sáez, Mariano Palacín Mònica Terribas. Com a secretari del jurat va actuar el director del Patronat de Turisme de la Diputació, Juli Alegre.

 

 

Font https://www.periodistes.cat/actualitat/noticies/lliurament-de-la-34-edicio-del-premi-turistic-internacional-pica-destats-de

carta europea de turisme sostenible cets
Anterior Carta Europea Turisme Sostenible Alt Pirineu

Deixa el teu comentari